| OWOCE, WARZYWA
|
S |
A |
K |
N |
| Jagody (np. truskawki, maliny, czarne jagody) |
X |
X |
|
|
| Śliwka |
|
|
|
|
| Jabłko |
|
|
|
|
| Gruszka |
|
|
|
|
| Kiwi |
|
|
|
|
| Figa |
|
|
|
|
| Wiśnia |
|
|
|
X |
| Banan |
|
|
|
|
| Rabarbar |
|
|
|
|
| Cytrusy (mandarynka, cytryna, pomarańcza, grapefruit) |
|
|
|
|
| Morela |
|
|
|
|
| Ananas |
|
|
|
|
| Brzoskwinia |
|
|
|
|
| Winogrona |
|
|
|
|
| Melon |
|
|
|
|
| Orzechy |
|
X |
|
X |
| Pistacje |
|
|
|
|
| Owoce suszone (np. morele, daktyle), ow. kandyzowane |
X |
|
|
|
| Rodzynki |
X |
|
|
|
| Owoce konserwowe |
|
|
|
|
| Pieczarki, rzodkiew, rzodkiewka, cukinia, pory |
|
|
|
|
| Ogórek |
|
|
|
|
| Kukurydza, soja, orzeszki ziemne |
|
|
|
X |
| Strączkowe (np. fasola, bób, soczewica) |
|
|
|
|
| Groch |
|
|
|
|
| Pomidor |
|
X |
|
|
| Kalarepa |
|
|
|
|
| Korniszony, pikle mieszane |
|
|
|
|
| Szparagi pietruszka, cebula, czerwona boćwina |
|
|
|
|
| Awokado, bakłażan |
|
|
|
|
| Grzyby |
|
|
|
|
| Szpinak |
|
|
|
|
| Produkty kiszone oprócz kiszonej kapusty (np. ogórki) |
|
|
|
|
| Kiszona kapusta |
|
X |
|
|
| Warzywa liściaste (np. kapusta włoska, sałata) |
|
|
|
|
| Kapusta (np. kapusta: pekińska, czerwona, biała, brokuły) |
|
|
|
|
| Oliwki konserwowe |
|
|
|
|
| Warzywa konserwowe |
|
|
|
X |
| Ziemniaki i jego przetwory (np. chipsy, krokiety, sałatka ziemniaczana) |
|
|
|
|
| PRODUKTY ZBOŻOWE |
|
|
|
|
| Produkty z pełnego ziarna, kleiki |
|
|
|
|
| Produkty z owsa (w tym płatki owsiane) |
|
|
|
X |
| Gryka, proso |
|
|
|
|
| Proszek do pieczenia |
|
|
|
|
| Kiełki |
|
|
|
|
| Mąka do panierowania |
|
|
|
|
| Ciasto drożdżowe |
|
|
|
|
| Gotowe musli z owocami, płatki kukurydziane |
|
|
|
|
| Pieczywo i ciastka |
|
|
|
|
| Makaron, kluski |
|
|
|
|
| NABIAŁ |
|
|
|
|
| Gotowy twaróg ziołowy, ryż na mleku |
|
|
|
|
| Maślanka |
|
|
|
|
| Samodzielnie przygotowany jogurt owocowy |
|
|
|
|
| Mleko w proszku |
|
|
|
|
| Serwatka |
|
|
|
|
| Sery twarde (np. Emmentaler, Chaster, Cheddar, Parmezan) |
|
X |
|
|
| Sery półtwarde (np. Tylżycki, Edamski, Roquefort, Gouda) |
|
X |
|
|
| Sery miękkie (np. Comembert, Brie) |
|
|
|
|
| Sery z kwaśnego mleka (np. Harzer) |
|
|
|
|
| Ser z surowego mleka |
|
|
|
|
| Biały i niebieski ser pleśniowy |
|
|
|
|
| Ser topiony |
|
|
|
X |
| Lody |
|
|
|
|
| Produkt „light” |
|
|
|
|
| MIĘSO, DRÓB, RYBY i ICH PRZETWORY |
|
|
|
|
| Gotowe mięso peklowane (np. golonka, ozór) |
|
|
|
|
| Szynka surowa, bekon |
|
|
|
|
| Szynka gotowana, mięso w galarecie |
|
|
|
|
| Wieprzowina |
|
|
|
|
| Podroby (mogą być też zawarte w kiełbasie) |
|
|
|
|
| Surowe kiełbasy, także wędzone (np. salami, serwolatka, metka, sucha kiełbasa) |
|
|
|
|
| Kiełbasy parzone (np. biała kiełbasa do smażenia, mortadela, parówki wiedeńskie, kabanosy) |
|
|
|
|
| Pasztetowa, pasztety |
|
|
|
|
| Łosoś, sardela |
|
X |
|
|
| Skorupiaki (np. kraby, małże, ostrygi, homar) |
|
X |
|
|
| Śledź, tuńczyk, sardynka, makrela |
|
X |
|
X |
| Szczupak |
|
|
|
|
| Ryby marynowane lub konserwowane przez solenie, wędzone |
|
|
|
|
| Wszystkie konserwy mięsne i rybne |
|
X |
|
|
| Kawior |
|
|
|
|
| PRZYPRAWY |
|
|
|
|
| Papryka, oregano, kominek, pieprz, pieprz kajeński |
X |
|
|
|
| Curry |
X |
|
|
|
| Goździki |
|
|
|
|
| Olejek anyżowy, nasiona anyżu |
|
|
|
|
| Cynamon |
X |
|
|
|
| ARTYKUŁY DELIKATESOWE (sałatki, dressingi, sosy, majonez, pasta pomidorowa) |
|
|
|
|
| Wszystkie produkty gotowe |
|
|
|
|
| Keczup, koncentrat pomidorowy |
|
|
|
X |
| Chrzan |
|
|
|
|
| Ocet (również ocet winny, stołowy jabłkowy) |
|
|
|
|
| Musztarda |
|
|
|
|
| Sos sojowy, sfermentowane produkty na podłożu soi |
|
|
|
X |
| Sos „Worcester” |
X |
|
|
|
| Wyciągi drożdży |
|
|
|
|
| SŁODYCZE, DESERY, PRODUKTY DO SMAROWANIA CHLEBA |
|
|
|
|
| Z orzeszkami ziemnymi |
|
|
|
X |
| Z nugatem orzechowym |
|
|
|
|
| Z czekoladą |
|
X |
|
X |
| Z migdałami |
X |
|
|
X |
| Z marcepanem |
|
|
|
X |
| Karmel twardy i miękki |
|
|
|
|
| Marmolada produkowana przemysłowo |
|
|
|
|
| Margaryna |
|
|
|
X |
| Produkty roślinne do smarowania chleba |
|
|
|
|
| Miód |
X |
|
|
|
| Słodycze o obniżonej kaloryczności |
|
|
|
|
| Cukierki, guma do żucia |
X |
|
|
|
| Lukrecja |
|
|
|
|
| Gotowe desery (np. puddingi, sosy) |
|
|
|
|
| NAPOJE |
|
|
|
|
| Cola |
|
|
|
|
| Rumianek |
|
|
|
|
| Soki owocowe (nikiel zawierają kwaśne soki) |
|
|
|
X |
| Lemoniada, napoje gazowane, tonik, ciepłe i zimne napoje z dodatkami spożywczymi, napoje „light”, napoje izotoniczne |
|
|
|
|
| Soki warzywne |
|
|
|
|
| Kawa, herbata (zielona, czarna), kakao |
|
|
|
X |
| Wino, piwo |
X |
X |
|
X |
| Piwo bezalkoholowe, wino musujące, szampan |
|
|
|
|
| Napoje alkoholowe wysokoprocentowe |
|
|
|
|