OWOCE, WARZYWA
|
S |
A |
K |
N |
Jagody (np. truskawki, maliny, czarne jagody) |
X |
X |
|
|
Śliwka |
|
|
|
|
Jabłko |
|
|
|
|
Gruszka |
|
|
|
|
Kiwi |
|
|
|
|
Figa |
|
|
|
|
Wiśnia |
|
|
|
X |
Banan |
|
|
|
|
Rabarbar |
|
|
|
|
Cytrusy (mandarynka, cytryna, pomarańcza, grapefruit) |
|
|
|
|
Morela |
|
|
|
|
Ananas |
|
|
|
|
Brzoskwinia |
|
|
|
|
Winogrona |
|
|
|
|
Melon |
|
|
|
|
Orzechy |
|
X |
|
X |
Pistacje |
|
|
|
|
Owoce suszone (np. morele, daktyle), ow. kandyzowane |
X |
|
|
|
Rodzynki |
X |
|
|
|
Owoce konserwowe |
|
|
|
|
Pieczarki, rzodkiew, rzodkiewka, cukinia, pory |
|
|
|
|
Ogórek |
|
|
|
|
Kukurydza, soja, orzeszki ziemne |
|
|
|
X |
Strączkowe (np. fasola, bób, soczewica) |
|
|
|
|
Groch |
|
|
|
|
Pomidor |
|
X |
|
|
Kalarepa |
|
|
|
|
Korniszony, pikle mieszane |
|
|
|
|
Szparagi pietruszka, cebula, czerwona boćwina |
|
|
|
|
Awokado, bakłażan |
|
|
|
|
Grzyby |
|
|
|
|
Szpinak |
|
|
|
|
Produkty kiszone oprócz kiszonej kapusty (np. ogórki) |
|
|
|
|
Kiszona kapusta |
|
X |
|
|
Warzywa liściaste (np. kapusta włoska, sałata) |
|
|
|
|
Kapusta (np. kapusta: pekińska, czerwona, biała, brokuły) |
|
|
|
|
Oliwki konserwowe |
|
|
|
|
Warzywa konserwowe |
|
|
|
X |
Ziemniaki i jego przetwory (np. chipsy, krokiety, sałatka ziemniaczana) |
|
|
|
|
PRODUKTY ZBOŻOWE |
|
|
|
|
Produkty z pełnego ziarna, kleiki |
|
|
|
|
Produkty z owsa (w tym płatki owsiane) |
|
|
|
X |
Gryka, proso |
|
|
|
|
Proszek do pieczenia |
|
|
|
|
Kiełki |
|
|
|
|
Mąka do panierowania |
|
|
|
|
Ciasto drożdżowe |
|
|
|
|
Gotowe musli z owocami, płatki kukurydziane |
|
|
|
|
Pieczywo i ciastka |
|
|
|
|
Makaron, kluski |
|
|
|
|
NABIAŁ |
|
|
|
|
Gotowy twaróg ziołowy, ryż na mleku |
|
|
|
|
Maślanka |
|
|
|
|
Samodzielnie przygotowany jogurt owocowy |
|
|
|
|
Mleko w proszku |
|
|
|
|
Serwatka |
|
|
|
|
Sery twarde (np. Emmentaler, Chaster, Cheddar, Parmezan) |
|
X |
|
|
Sery półtwarde (np. Tylżycki, Edamski, Roquefort, Gouda) |
|
X |
|
|
Sery miękkie (np. Comembert, Brie) |
|
|
|
|
Sery z kwaśnego mleka (np. Harzer) |
|
|
|
|
Ser z surowego mleka |
|
|
|
|
Biały i niebieski ser pleśniowy |
|
|
|
|
Ser topiony |
|
|
|
X |
Lody |
|
|
|
|
Produkt “light” |
|
|
|
|
MIĘSO, DRÓB, RYBY i ICH PRZETWORY |
|
|
|
|
Gotowe mięso peklowane (np. golonka, ozór) |
|
|
|
|
Szynka surowa, bekon |
|
|
|
|
Szynka gotowana, mięso w galarecie |
|
|
|
|
Wieprzowina |
|
|
|
|
Podroby (mogą być też zawarte w kiełbasie) |
|
|
|
|
Surowe kiełbasy, także wędzone (np. salami, serwolatka, metka, sucha kiełbasa) |
|
|
|
|
Kiełbasy parzone (np. biała kiełbasa do smażenia, mortadela, parówki wiedeńskie, kabanosy) |
|
|
|
|
Pasztetowa, pasztety |
|
|
|
|
Łosoś, sardela |
|
X |
|
|
Skorupiaki (np. kraby, małże, ostrygi, homar) |
|
X |
|
|
Śledź, tuńczyk, sardynka, makrela |
|
X |
|
X |
Szczupak |
|
|
|
|
Ryby marynowane lub konserwowane przez solenie, wędzone |
|
|
|
|
Wszystkie konserwy mięsne i rybne |
|
X |
|
|
Kawior |
|
|
|
|
PRZYPRAWY |
|
|
|
|
Papryka, oregano, kominek, pieprz, pieprz kajeński |
X |
|
|
|
Curry |
X |
|
|
|
Goździki |
|
|
|
|
Olejek anyżowy, nasiona anyżu |
|
|
|
|
Cynamon |
X |
|
|
|
ARTYKUŁY DELIKATESOWE (sałatki, dressingi, sosy, majonez, pasta pomidorowa) |
|
|
|
|
Wszystkie produkty gotowe |
|
|
|
|
Keczup, koncentrat pomidorowy |
|
|
|
X |
Chrzan |
|
|
|
|
Ocet (również ocet winny, stołowy jabłkowy) |
|
|
|
|
Musztarda |
|
|
|
|
Sos sojowy, sfermentowane produkty na podłożu soi |
|
|
|
X |
Sos “Worcester” |
X |
|
|
|
Wyciągi drożdży |
|
|
|
|
SŁODYCZE, DESERY, PRODUKTY DO SMAROWANIA CHLEBA |
|
|
|
|
Z orzeszkami ziemnymi |
|
|
|
X |
Z nugatem orzechowym |
|
|
|
|
Z czekoladą |
|
X |
|
X |
Z migdałami |
X |
|
|
X |
Z marcepanem |
|
|
|
X |
Karmel twardy i miękki |
|
|
|
|
Marmolada produkowana przemysłowo |
|
|
|
|
Margaryna |
|
|
|
X |
Produkty roślinne do smarowania chleba |
|
|
|
|
Miód |
X |
|
|
|
Słodycze o obniżonej kaloryczności |
|
|
|
|
Cukierki, guma do żucia |
X |
|
|
|
Lukrecja |
|
|
|
|
Gotowe desery (np. puddingi, sosy) |
|
|
|
|
NAPOJE |
|
|
|
|
Cola |
|
|
|
|
Rumianek |
|
|
|
|
Soki owocowe (nikiel zawierają kwaśne soki) |
|
|
|
X |
Lemoniada, napoje gazowane, tonik, ciepłe i zimne napoje z dodatkami spożywczymi, napoje “light”, napoje izotoniczne |
|
|
|
|
Soki warzywne |
|
|
|
|
Kawa, herbata (zielona, czarna), kakao |
|
|
|
X |
Wino, piwo |
X |
X |
|
X |
Piwo bezalkoholowe, wino musujące, szampan |
|
|
|
|
Napoje alkoholowe wysokoprocentowe |
|
|
|
|