| Duża zawartość niklu | Mała zawartość niklu | Brak niklu |
| Wiśnia | Gruszka, banan | Jabłko, rodzynki, daktyle |
| Herbata zielona lub „mocna” czarna bez dodatków. Kawa, zwłaszcza „po turecku” Kakao i czekolada w płynie | Herbata „słaba”, krótko parzona z mlekiem lub cytryną, „słaba” kawa instant z mlekiem | Woda mineralna, napoje „light” soki, warzywa, Cola, lemoniady, toniki, rumianek |
| Ketchup, koncentrat pomidorowy | Chrzan, grzyby | Musztarda, kiełki, pieczarki |
| Czekolada twarda, mleczna | Wyroby czekoladopodobne | Karmel, marmolada, miód |
| Śledzie, tuńczyk, makrela, sardynka | Szczupak, skorupiaki | Łosoś, sardela, kawior |
| Ser topiony | Sery twarde i półtwarde, serwatka | Sery białe, sery miękkie, lody, mleko (także w proszku) |
| Sos sojowy | Wyciąg drożdży | Sos „Worchester” |
| Wino, piwo | Ocet, również winny | Alkohole wysokoprocentowe |
| Orzechy, orzeszki ziemne | Pistacje | Winogrona, cytrusy |
| Warzywa konserwowane | Fasola, groch, pomidor, soczewica, szpinak | Ogórek, korniszony, ziemniak, oliwki konserwowe |
| Margaryna | Pasztetowa, pasztet | Masło |
| Kukurydza, soja | Sałata, kapusta pekińska, rabarbar, szparagi, pietruszka, cebula | Kapusta kiszona, morela, melon |
| Płatki owsiane, produkty z owsa | Gryka, proso, kleiki, proszek do pieczenia | Mąka, ciasta, makarony, musli, kluski, pieczywo |